Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Για να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας (αν και δεν έχουμε)


ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ο ρόλος του Αναγνώστου στην Εκκλησία μας σήμερα
Στην ορθόδοξη ιδιαίτερα Λατρεία, κεντρικότατη θέση κατέχει η αναγνώση των αγιογραφικών, και όχι μόνον, κειμένων.
Τούτο διαπιστώνεται από το γεγονός ότι από τα αρχαία χριστιανικά χρόνια η εκκλησία επιλέγει ορισμένα χαρισματούχα πρόσωπά που τους αναθέτει το ιερό αυτό έργο δια χειροθεσίας.
Σε πολλά αρχαία συναξάρια συναντούμε αγίους, χαρισματούχους άνδρας οι οποίοι, πολλές φορές μαρτύρησαν κατά την περίοδο των διωγμών, και οι οποίοι είχαν σαν διακόνημα να φυλάττουν τα ιερά κείμενα για να μην πέσουν στα χέρια ειδωλολατρών και απίστων, να αναγινώσκουν το περιεχόμενο τους στις λατρευτικές συνάξεις, αλλά άκομα και να διδάσκουν το περιεχόμενο της πίστης με την πρώτη ευκαιρία, δίκην ανεπίσημης κατηχήσεως.
Ένα από τα τόσα παραδείγματα, αποτελεί ο νεαρός αναγνώστης Τιμόθεος από την Θηβαϊδα της Αιγύπτου, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με την σύζυγό του Μαύρα στον διωγμό του Διοκλητιανού.
Αλλά και αργότερα, στους βυζαντινούς χρόνους και στην τουρκοκρατία το αξίωμα του αναγνώστου ήταν πολύ σημαντικό και το ελάμβαναν χαρισματούχα μέλη της Εκκλησίας, που είχαν ιδιαίτερη κλήση και έφεση στα ιερά γράμματα και τάλαντο στην ανάγνωση και την απαγγελία των Γραφών και των ιερών κειμένων.
(Από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για... να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας (αν και δεν έχουμε!) δεδομένου ότι ο υπεύθυνος του Ιστολογίου αυτού (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ), έχει χειροθετηθεί Αναγνώστης από νεαρής ηλικίας, όταν ακόμα υπηρετούσε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, το 1969.


ΣΧΕΤΙΚΟ:

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010


Κακώς υποθέσατε ότι είμαι παλαιοημερολογίτης.

3 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Λάθος σχόλιο, σε λάθος ανάρτηση κάνατε πάτερ! Ελάτε στο «χαίρετε» και βρείτε το θέμα που σας ενδιαφέρει για να συζητήσουμε…

Παναγιώτης Μιχαλόπουλος
(Επιστολογράφος - Blogger)
Ξάνθου 66 -16777- Ελληνικό.
Τηλέφωνο: 698 2331071

http://www.xairete.blogspot.com/

P. MICHALOPOULOS είπε...

Μια φοιτήτρια…

http://xairete.blogspot.com/2010/01/blog-post_5090.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

http://xairete.blogspot.gr/search/label/ORTHODOXOS-KLHRIKOS-ANAGNWSTHS-BATHMOS-IEROSYNHS